Wat is para-cycling?

Een woordje uitleg

Para-cycling omvat alle wielerdisciplines voor renners met een beperking. Omdat niet alle beperkingen gelijk zijn, zijn er in het para-cycling vijf disciplines: cycling (C), handbike (H), tandem (B), tricycling (T) en verstandelijke beperking (VE), onderverdeeld in verschillende klassen. De juiste klasse wordt bepaald door de functionele capaciteit van de rijder, vastgesteld met een medisch onderzoek, de zogenoemde classificatie.

De kleur van de helm tijdens de wegrit toont aan in welke categorie de renners rijden (verschillende helmkleuren: zie technische gids)

Bij de tijdrit is dit niet van toepassing, want ook een tijdrithelm is toegelaten.

 

 

Handbike – H1 – H2 – H3 – H4 – H5 – H-Open

Een handbiker rijdt op een driewielige fiets die met de armen wordt aangedreven. Dat kan liggend of knielend, afhankelijk van de beperking. Net zoals bij cycling bepaalt de handicap van de renner de klasse waarin zij rijden (tussen één en vijf ). H1 is de zwaarste categorie (hoge dwarslaesie) en H5 de lichtste (bv. beenamputatie).

De H-Open klasse zijn valide personen of personen met een beperking die niet erkend is door de classificatie commissie.
 

Tricycling T1 – T2

Een tricycle is een fiets met drie wielen, waarvan alleen het voorwiel stuurt. Er bestaan twee klassen: de T1 en T2. Renners met een zware beperking fietsen in de T1-klasse. Renners met een iets minder zware aandoening rijden in de T2-klasse. Beide klassen zijn renners met een zware CP-aandoening (bv. spasmes). De handicap is zo groot dat deze renners op een tricycle rijden om in evenwicht te blijven.